Złociste i soczyste udka z kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie. Zasmakuje absolutnie każdemu.
Kurczaka można przyrządzić na dziesiątki sposobów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Przepis idealnie nada się na rodzinne spędy, imprezy, jak i niedzielny obiad.
Udka po wyjęciu z piekarnika będą wręcz rozpływały się w ustach, a wszystko to za sprawą keczupu i majonezu! Kto z nas nie lubi drobiu i tego, z jaką łatwością mięso to przenika smakiem przypraw i dodatków? Nie inaczej będzie tym razem!
Do stworzenia marynaty polecam keczup oraz majonez z wyższej, sklepowej półki. W tym aspekcie nie ma co oszczędzać.
Składniki:
- 1.5kg udek z kurczaka;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 łyżka majeranku;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka papryki słodkiej;
- 0.5 łyżeczki chilli;
- 2 łyżki majonezu;
- 2 łyżki pikantnego keczupu;
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności oczywiście myjemy udka, następnie osuszamy je i obsypujemy solą. Przechodzimy do tworzenia marynaty – mieszamy ze sobą starannie keczup, majonez, słodką paprykę oraz majeranek.
Utworzoną tak masą, smarujemy dokładnie wszystkie kolejne udka i pozostawiamy je na 2 godziny, aby przesiąkły przyprawami.
Po upływie odpowiedniej ilości czasu, przekładamy udka do naczynia żaroodpornego i każdy kawałek mięsa delikatnie obsypujemy przyprawą chilli. Między udka wciskamy kawałki drobno pokrojonego czosnku.
Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią. Udka należy piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180’C, w systemie grzania góra-dół, około 50 minut.
Pod koniec pieczenia, sprawdzamy stan udek widelcem. Jeśli wszystko jest jak należy, ściągamy przykrycie i pozostawiały w piekarniku na kolejne 5 minut, aby się dobrze przypiekły z zewnątrz.
