Prezentowana dziś sałatka Czerkasy to dodatkowo propozycja, którą możemy cieszyć się cały rok, bo do jej przygotowania potrzebujemy fasoli i słodko-kwaśnych warzyw, na które sezon praktycznie się nie kończy. Poniżej podajemy przepis na tę witaminową bombę:
Uprzednio namoczoną fasolę ugotować do miękkości. Bakłażany i paprykę pokroić w kostkę średniej wielkości, a cebulę na półpierścienie.
Marchewki zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczkach. Zioła i czosnek drobno posiekać. Pomidory przemielić przez maszynkę do mięsa.
Następnie cebulę podsmażyć na oleju. Gdy cebula się zarumieni, dodać do niej marchewkę i koncentrat pomidorowy. Potem do głębokiego garnka wrzucić paprykę i bakłażany, gotować je na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
Po upływie pół godziny do pomidora i bakłażana dodajemy ugotowaną fasolę i zawartość patelni. Całość doprawiamy kolendrą i solą wedle uznania. Po chwili dodajemy też nieco cukru i gotujemy sałatkę do siedmiu minut, aby fasola wchłonęła wszystkie smaki.
Na koniec stopniowo dodać ocet. Przygotowaną sałatkę umieścić można w wysterylizowanych słoikach, aby przechować ją aż do zimy.