Marzenie o zrzuceniu zbędnych kilogramów w sezonie jesienno-zimowym nie należy do łatwych zadań. Ich realizacja jest nie lada wyzwaniem, ponieważ zimna aura często wiąże się z brakiem ruchu i – co gorsza – spadkiem odporności.
Nadwaga, niestety, też nam jej nie wzmacnia, dlatego powinniśmy zadbać o siebie i mimo wszystko podjąć działania, które pozwolą czuć się nam lekko i zdrowo.
Warto jednak wybrać taką dietę, która nie będzie zbyt wyczerpująca dla naszego organizmu. W tej sytuacji dobrym pomysłem będzie jadłospis oparty na warzywach i chudym mięsie, a dokładniej – na zupach.
Ponadczasowe efekty
Kuracje odchudzające, w których pierwsze skrzypce grają zupy, znane są nie od dziś. Kto nie pamięta sławnej polewki kapuścianej, prezydenckiej okrzykniętej w swoim czasie dietą Kwaśniewskiego?
Tak, tak, wiele osób, w tym głowa państwa, gubiły na niej kilogramy jak szalone, jednak jej monotonność z czasem zaczęła przyprawiać o mdłości nawet jej zwolenników.
Obecnie jest inaczej. Dietetycy biorą pod uwagę różne ważne aspekty w walce o zgrabną sylwetkę – przede wszystkim efekty długofalowe i zdrowotne. Różnorodność i smak też nie są tu bez znaczenia. I tak, zupy można spożywać na 3 rożne sposoby:
- Zrobić zupowy post – cały dzień jemy tylko zupy,
- Jemy zupę tylko raz dziennie, ale pójściem spać – by wyeliminować puste kalorie w ciągu dnia,
- Spożywamy zupę przez kilka następnych dni – jednak codziennie musi być świeżo gotowana.
Dieta zupowa, czy coś jeszcze?
Oprócz tego nasz jadłospis powinien być uzupełniony o produkty wysokobiałkowe, takie jak: chude mięso, strączki czy jajka. Warzyw też nie powinno w niej zabraknąć. Istotne jest również odpowiednie nawadnianie organizmu, więc pijmy wodę ok. 1-2 l dziennie.
Nabiał w postaci chudego twarogu (250g dzienna porcja np. 3-4 razy w tygodniu), jogurtu czy kefiru też nie jest zabroniony. Te dwa ostatnie pijemy niewiele, maksymalnie w ilości małej szklanki – ok. 200 ml dziennie.
Węglowodany, czyli produkty zawierające cukier – płatki oraz pełnoziarniste pieczywo również są dozwolone, ale tylko w godzinach porannych. Wystrzegajmy się natomiast słodyczy, słodkich soków oraz alkoholu. Produktów piekarniczych też powinniśmy unikać.
Jeśli chcemy osiągnąć satysfakcjonujące efekty, jedzmy tylko samą zupę przez 2 dni w tygodniu. Oprócz niej, pamiętajmy też o uzupełnianiu wody w ciągu dnia.
Jak przygotować naszą dietetyczną zupę?
„Immunity Plus” – to właśnie jedna z takich propozycji zup, która łączy ze sobą krzepiące właściwości, dzięki uzupełnieniu istotnych wartości odżywczych, przy wyeliminowaniu zbędnych kalorii. Sekretnym składnikiem jest imbir, który przyspiesza metabolizm, ale jego działanie wpiera też seler – kolejny pogromca tłuszczu. Co jeszcze składa się na dietetyczną zupę?
- Chude mięso – z piersi kurczaka (300 g),
- Różyczki brokułu – (300g),
- Warzywa: marchew, cebula (po 1 szt-ce),
- Olej roślinny – 2 łyżki stołowe,
- Przyprawy: szczypta soli i ziół – do smaku.
Nie zapominajmy też o:
- wspomnianym imbirze – korzeń ścieramy na tarce (ok. 1 łyżka) i selerze (1 korzeń).
Jak przygotować:
Na początku kroimy mięso w kosteczkę i gotujemy, dodając do wody sól do smaku. Obraną i opłukaną marchew ścieramy na tarce, a seler po umyciu i obraniu, kroimy w kostkę. To samo robimy z cebulą – siekamy ją w półplasterki.
Do gotującej się zupy z kurczakiem dodajemy wszystkie warzywa (oprócz korzenia imbiru) i gotujemy przez ok. 10 min. Gdy seler będzie miękki, wlewamy do wywaru 2 łyżki oleju.
Kiedy zupa zacznie wrzeć, dokładamy kluczowy składnik – imbir i doprawiamy ziołami. Następnie wyłączamy gaz i odczekujemy kolejne 10 minut, aby zupa lekko ostygła.