Dziewczyny, czas marynować cukinię. Przekąska która skradła moje serce

Sezon na cukinię wciąż jest w pełni! To oznacza, że niemal w każdym sklepie odnajdziemy to zdrowe warzywo w atrakcyjnej cenie.

Warto wykorzystać tę sytuację robiąc wyśmienite przetwory, które będą ciekawą przekąską – zarówno na spotkania z przyjaciółmi jak i wieczorny głód.

Składniki:

  • 0,5kg młodej cukinii
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki miodu
  • ok. 5-6 ząbków czosnku
  • 70g oleju roślinnego
  • mielony czarny pieprz
  • świeże zioła i inne ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Na początku umyj i obierz ze skórki cukinię. Następnie pokrój warzywo na bardzo cienkie plastry lub pasy. Zalecamy użycie obieraczki, która zagwarantuje, że paski będą idealnej grubości. Po wszystkim odstaw plastry by oddały nadmiar wody.

W tym czasie możesz przystąpić do przyrządzenia marynaty. Zacznij od przeciśnięcia czosnku przez praskę oraz wymieszania go z olejem roślinnym oraz miodem.

Następnie dodaj ocet, pieprz, drobno posiekane zioła i inne przyprawy (według uznania). Starannie wymieszaj.

Od odstawionej uprzednio cukinii odlej wodę i wymieszaj warzywo wraz z przygotowaną marynatą. Po zamieszaniu wstaw do lodówki i pozostaw do schłodzenia na około 2-3 godziny.

Przysmak jest gotowy do podania. Smacznego!

Jeśli, natomiast zdecydujesz się podać potrawę nieco później – umieść ją w słoiczku i pozostaw w lodówce, to pozwoli zachować świeżość cukinii.

error: Treść zabezpieczona !!