Przepis na te mięciutkie przysmaki pochodzi prosto z zeszytów naszych babć. Ciasto zaskoczy każdego delikatnością i apetycznym wyglądem, a samo jego przygotowanie jest bardzo łatwe.
Masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mąkę przesiej i dłońmi połącz z masłem. Powinno powstać coś na kształt kruszonki. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Ubite jajka połącz z mąką, powoli mieszają, aż masa mocno zgęstnieje. Gęste ciasto wyłóż na stolnicę i zagnieć dłońmi. Jeśli jest taka potrzeba – dodaj trochę mąki. Podziel ciasto na 2 części. Każdą część rozwałkuj w duży prostokąt. Ciasto nie powinno być zbyt grube, maksymalnie 3 – 4 mm.
Z ciasta wycinaj małe, około 5 cm kwadraty. Na środku każdego umieść kleksa swojego ulubionego dżemu, a następnie zwiń w małe ruloniki, łącząc przeciwległe rogi kwadratów.