Zetrzyj na zmrożoną cytrynę na tarce. Dzięki temu uzyskasz kilka razy więcej witamin
Cytryny cieszą się fantastyczną sławą. Nie tylko doskonale smakują, orzeźwiają i dodają potrawom wyjątkowego aromatu, ale przede wszystkim świetnie działają na zdrowie. Te owoce to bogactwo witamin, których tak bardzo potrzebujemy.
Regularne spożywanie cytryn, czy to na surowo, czy w postaci soku, chroni przed powstawaniem wielu chorób. Korzyści jest mnóstwo, m.in. cytryny zwalczają bakterie i infekcje, zapobiegają astmie, ale też pobudzają układ odpornościowy.
Włączenie cytryn do diety pozwoli też oczyścić nerki oraz wątrobę, wyrzucić z organizmu toksyny i regulować ciśnienie krwi. Co najważniejsze, cytryny stymulują poziom stresu, dzięki czemu poprawiają nasz nastrój!
Obecnie coraz więcej osób spożywa na czczo wodę z sokiem z cytryny. To bardzo dobry i polecany nawyk.
Niestety, w większości trafia tam sam sok, bez skórki. A szkoda. Jak mówią badania, tuż pod powierzchnią znajduje się nawet 10 razy więcej witamin.
Specyficzna, biała otoczka, może i ma nieprzyjemny smak, ale gromadzi mnóstwo wartości odżywczych, w tym witaminy A, C, B, E, miedź, cynk, potas, ale i niacyny czy tiaminy. Nie należy więc pozbywać się skórki!
Cytryny wykazują nie tylko bogatą ilość witamin, ale też mają zdolności zwalczania komórek nowotworowych. Tym bardziej cenna jest jej część wokół skórki. Najlepszym sposobem jest więc spożywanie tych owoców w całości.
Jak można to osiągnąć? Mrozimy!
Proces mrożenia nie wpływa źle na kondycję cytryn. Wręcz przeciwnie, zabezpiecza przed psuciem. Do mrożenia wybierajmy owoce najlepszej jakości, najlepiej te z upraw ekologicznych. Przed włożeniem do zamrażalnika należy wymoczyć je w occie jabłkowym lub roztworze z sody i wówczas można poddać je procesowi mrożenia.
Następnie wystarczy ścierać cały owoc na tarce, dodając go do różnych potraw, deserów i napojów. W ten sposób zachowujemy wszystkie części cytryn razem z jej bogactwem witamin.