Oczyszczanie tętnic – Jedz te produkty, one chronią przed atakiem serca. Warto je jeść aby żyć dłużej
Choroby układu krążenia przede wszystkim przyczyniają się do zgonów.
Mimo bardzo ważnych konsekwencji chorób takich jak np. miażdżyca, można domowymi sposobami stosując popularne produkty wspomóc się wprowadzając je do codziennej i zbilansowanej diety.
18 ważnych i cennych produktów pomagających oczyszczenie tętnic:
Nie od dziś wiadomo, że ryby są bardzo zdrowe i ważne w każdej diecie. Zaleca się przyjmowanie 1 – 2 porcji tygodniowo. Szczególnie poleca się spożywanie łososia, który jest niezwykle cennym źródłem kwasów tłuszczowych obniżających poziom cholesterolu. Innymi zamiennikami mogą być: tuńczyk, śledź czy nawet makrela.
Kolejnym kluczowym produktem są orzechy. Zawierają one w sobie zdrowe tłuszcze i poprawiają pamięć. Ze względu na ich kaloryczność, zaleca się jedzenie pół garści różnych orzechów każdego dnia.
Sok w 100% pomarańczowy pity każdego dnia nie tylko obniży ciśnienie, ale również doda energii. Proponuje się 2 szklanki dziennie naturalnego soku.
Zgodnie z badaniami, poranna kawa przyczynia się do zmniejszenia wystąpienia ryzyka zawału nawet aż o 20%. W zupełności wystarczą jedna lub dwie filiżanki kawy każdego dnia.
Zielona herbata zawiera przeciwutleniacze. Przyczyniają się one do mniejszego wchłaniania cholesterolu, a przy tym przyspieszają metabolizm tłuszczów. Wystarczy już jeden kubek pysznej, zielonej herbaty.
Kurkumina, która występuje w kurkumie powoduje, że w danym organizmie nie odkłada się już tłuszcz. Poza tym zmniejsza ona też stany zapalne. Warto stosować tę cenną i jakże zdrową przyprawę.
Cynamon zapewne każdy zna i lubi. Od teraz warto stosować go jako dodatek do jedzenia, dlatego że posiada on cenne właściwości. Świetnie smakuje z kawą, herbatą, płatkami owsianymi itp.
Powszechnie wiadomo, iż oliwa z oliwek jest zdecydowanie zdrowsza od tradycyjnego i zwykłego oleju. Nie tylko obniża ona poziom cholesterolu, ale także zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca aż o 41% co jest bardzo wysokim wskaźnikiem w tej analizowanej kategorii.
Arbuzy stymulując tlenek azotu działają w ten sposób, że rozszerzają one naczynia krwionośne. Warto jeść je w sezonie letnim, kiedy jest ich najwięcej. W idealny i zdrowy sposób te pyszne i wodniste owoce nawilżają organizm.