Cebulę drobno pokrój i podsmaż na niewielkiej ilości oleju roślinnego.
Do cebuli dodaj pokrojone pieczarki i startą marchewkę. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż wszystko razem przez chwilę. Dzięki temu zupa nie będzie musiała być gotowana tak długo i będzie lepiej smakowała.
Warzywa zalej wodą (najlepiej z bulionem). Gdy płyn się zagotuje, dopraw solą, pieprzem i gotuj około 10 minut. Na koniec dodaj topiony ser do zupy. Mieszaj, aż się rozpuści, teraz zupa jest gotowa.
Na koniec możesz skosztować, w razie konieczności przypraw. Podaj ją np. posypaną serem. Wyśmienicie smakuje również z dodatkiem grzanek czosnkowych.
Wskazówka:
Do zupy możesz też dodać kilka różyczek brokułu, kalafiora, kawałek selera – w zasadzie każde warzywo, które masz w lodówce.
Zupę można zmiksować i ewentualnie podawać z kleksem śmietany. Życzymy smacznego!