Jeśli masz ochotę na niesamowicie miękki i delikatny i pyszny dodatek do kawy koniecznie spróbuj tego przepisu!
Opcjonalnie:
Wskazówka: Najlepiej pracować ze składnikami o temperaturze pokojowej.
W misce wymieszaj jogurt, jajka, sól i cukier. Dodaj sodę oczyszczoną i 3 łyżki oleju. Dokładnie wymieszaj.
Stopniowo dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Ciasto powinno być miękkie, ale także elastyczne. W razie potrzeby dodaj mąkę lub trochę więcej jogurtu lub mleka. Zawiń je w folię i odstaw na 25 minut.
Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na grubość około 1 centymetra.
Za pomocą szklanki wytnij z ciasta kółka, a w ich środku wytnij kolejne małe np. za pomocą kieliszka. Na patelnię wlej odpowiednią ilość oleju i smaż ciastka z obu stron, aż uzyskają piękny, złoty kolor. Gotowe wyjmij na serwetkę lub ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru oleju. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.