To idealne rozwiązanie dla wiecznie zapracowanych pań domu. Szkło piekarnika wygląda, jak nowe i to bez konieczności wykorzystywania drażniących środków chemicznych, czy nawet gąbek.
Proste rozwiązania są najlepsze, zwłaszcza w kuchni. Sama się o tym przekonałam, że mój piekarnik może być czysty bez wysiłku. Tłuszcz i brud nie mają już żadnych szans.
Przy tak niewielkim wysiłku można uzyskać zachwycające efekty. W zaledwie 4 minuty odzyskałam swój piekarnik. Szybki sposób bez brudnych rąk, ściereczek i szmatek. Jedyne czego potrzebujesz, to folia aluminiowa i soda oczyszczona.
Przygotowałam około 1/2 szklanki gorącej wody na drzwi i posypałam sodą. Zaczekałam na działanie pasty około 30 sekund. Następnie przygotowałam kulkę z folii aluminiowej, którą zaczęłam pocierać piekarnik.
Bez użycia siły, okrężnymi ruchami czyściłam drzwiczki oraz szkło. Cały brud znalazł się na folii, znikając z powierzchni drzwiczek.
Jeżeli piekarnik jest wyjątkowo zabrudzony zaschniętym tłuszczem, procedurę należy powtórzyć. Pozostałości sody wystarczy zetrzeć suchym ręcznikiem papierowym. Delikatne, ale skuteczne czyszczenie, to coś dla mnie.
Nie ma konieczności korzystania z chemicznych środków, jedyne czego potrzebujesz, to proszek do pieczenia i woda.
Proszek i ocet wymieszaj z wodą. Naczynie z miksturą wstaw do nagrzanego piekarnika na temperaturę 100 stopni, pozostaw na 40-45 minut. Na koniec wytrzyj wszystko lekko ściereczką. I gotowe!