Smakiem śliwek można delektować się zarówno pod ich świeżą, jak i suszoną postacią. Jednak o świeże owoce trudno w miesiącach zimowych, dlatego warto sięgnąć po śliwki suszone dostępne przez cały rok.
Jak rozpoznać dobre duszone śliwki? Są one miękkie, elastyczne i niezbyt wysuszone. Właściwe suszenie jednego kilograma świeżych śliwek, daje nam około 250 gram suszonych owoców. Owoce te wykorzystywane są w różnych kategoriach kulinarnych.
Doskonale sprawdzą się w dziedzinie cukierniczej, np. jako śliwki w czekoladzie, ale także świetnie łączą się ze smakiem mięs. Po nad to, dedykowane są do dań na ciepło, sałatek, deserów, warzyw, czy jako nadzienie do ciast oraz baza do kompotów. Dlaczego tak kochamy śliwki? Bo odgrywają ważną rolę dla naszego organizmu. Co więcej, kobiety przed oraz w trakcie menopauzy powinny regularnie spożywać ten owoc.