Najlepsze, trwałe desery świąteczne: Najlepsze przepisy, które starczą Ci na cały miesiąc w lodówce.
Doskonałe, trwałe świąteczne desery, które przetrwają w mrozie przez wiele tygodni!
Makowiec
Składniki:
- 500 g cukru pudru
- 250 g masła
- skórka z jednej cytryny
- 6 jajek
- 200 g mielonego maku
- 150 g mąki półgrubej
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 2 cukierki waniliowe
Przygotowanie:
Masło utrzeć z 200 g cukru pudru na puszystą masę. Dodać skórkę z cytryny, a następnie wymieszać z makiem wymieszanym z mąką i proszkiem do pieczenia. Jajka dzielimy na białka i żółtka i ubijamy białka na pianę. Następnie wymieszaj je drewnianą łyżką z masą makową. Nasmaruj blachę do pieczenia i posyp mąką.
Wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 10-15 minut. Lukier żółtkowy przygotowujemy ubijając żółtka z cukrem pudrem i obydwoma cukrami waniliowymi. Gotową polewę żółtkową wylewamy na jeszcze gorący biszkopt i czekamy aż stwardnieje.
Pokusa kokosowo-rumowa
Składniki:
- 600 g zmielonych herbatników maślanych
- 200 g cukru pudru
- 4 łyżki kakao w proszku
- olejek o smaku rumu
- ok. 400 ml mleka
Nadzienie:
- 200 g masła
- kilka łyżek miękkiego twarogu – opcjonalnie
- 150 g cukru pudru
- 150 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Kakao mieszamy z herbatnikami i cukrem, mieszamy mleko z rumem i mieszamy w sypką masę tak, aby powstała dobrze formująca się masa. Na krem zmiksuj miękkie masło z cukrem, ubij twaróg (jeśli go używasz) i dodaj wiórki kokosowe. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować pod folią na cienki placek.
Nałóż krem maślany na każdy arkusz i ostrożnie, ale mocno zwiń. Wstaw do lodówki, pozwól mu ostygnąć, a następnie pokrój mokrym nożem. Jeśli chcesz, aby deser był mniej słodki, możesz usunąć cukier lub zastąpić go innym słodzikiem. Dobrym pomysłem jest posypanie gotowej bułki wiórkami kokosowymi.
Orzechowiec
Składniki:
Ciasto:
- 6 białek jaj
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 200 g granulowanego cukru
- Szczypta mielonego cynamonu
- Szczypta soli
Krem:
- 800 ml mleka
- 2 szt budyń waniliowy
- 100 g cukru pudru
Do dekoracji:
- 50 g mielonych orzechów
Przygotowanie:
Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy utworzy się delikatna, miękka piana, stopniowo zacznij dodawać cukier i ubij go na sztywną śmietanę – śnieg, który zachowuje swój kształt. Na koniec wymieszaj mielone orzechy i cynamon. Masę podzielić na 2 części i przygotować dwie blaszki o tych samych wymiarach (29×35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blachach równomiernie rozprowadzić masę białkową. Obie blachy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Ciasto pieczemy osobno, jeśli masz piec konwekcyjny, możesz piec je w tym samym czasie. Gdy ciasto się upiecze, pozwól mu trochę ostygnąć, a następnie ostrożnie odwróć je i zdejmij papier do pieczenia.
Ciasto jest dość kruche, dlatego postępujemy bardzo ostrożnie. Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń i lekko ostudzić. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół – otrzymujemy 4 arkusze ciasta. Budyń podzielić równo na 4 części.
Kładziemy jeden arkusz ciasta na płaskiej blasze, smarujemy kremem i tak dalej, aż otrzymamy 4 warstwy ciasta i 4 warstwy kremu. Wierzch posypać pokruszonymi orzechami i wstawić plastry oraz deser do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Ciasto makowe
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- ½ opakowania. proszek do pieczenia
- 3 żółtka
- 100 g kwaśnej śmietany
Krem:
- 140 g mąki półgrubej
- 200 mielonych maków
- 150 g cukru pudru
- 2 szt cukier waniliowy
- ½ opakowania. proszek do pieczenia
- 200 ml letniego mleka
- 100 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 3 białka jaj ubite na śnieg
- Skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę wymieszaną z żółtkami jaj na ciasto. Zagnieść gładkie, ale zwarte ciasto, uformować bochenek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Na nadzienie wymieszaj sypkie składniki w jednej misce, a mleko z roztopionym masłem i skórką z cytryny w drugiej.
Powoli mieszaj płynną mieszaninę za pomocą trzepaczki. Na koniec ostrożnie wymieszaj białka i szczyptę soli języczkiem cukiernika. Wyjmij ciasto z miski i podziel na dwie części. Każdą rozwałkować na kształt talerza tak, aby zmieściła się na blasze o wymiarach 30×25 cm.
Umieść pierwszy arkusz na spodzie wysmarowanej tłuszczem blachy do pieczenia i ułóż na nim nadzienie. Ostrożnie przykryć drugim arkuszem ciasta i nakłuć wierzch widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.