Karkówka faszerowana z ziemniakami i sosem z czerwonego wina. Zaskoczę Cie tym przepisem.
Karkówka faszerowana z ziemniakami i sosem z czerwonego wina – sposób przygotowania
Bogata, soczysta karkówka wypełniona smakowitymi składnikami to gwarancja doskonałego dania głównego. Zapieka się go w piekarniku razem z ziemniakami i podaje z prostym sosem.
Mięso:
- karkówka wieprzowa – 1500 gr
- grzyby – 200 gr
- cebula – 300 gr
- sól – 10 gr
- pieprz – 5 gr
- gałązka pietruszki – 10 gr
- słodka papryka – 5 gr
- suszony czosnek – 5 gr
- pomidory – 150 gr
- musztarda – 30 gr
- boczek – 150 gr
- ziemniaki – 300 gr
Sos:
- czerwona cebula – 2 szt
- olej – 15 ml
- czerwone wino – 100 ml
- sól – 10 gr
- pieprz – 5 gr
- liść laurowy – 2 szt
- musztarda gruboziarnista – 7 g
Przygotowanie:
Karkówkę pokroić wzdłuż na 4 plastry tej samej wielkości, posolić, popieprzyć i postukać. Rozłóż bawełniane sznurki w wyimaginowaną siatkę, zawiążesz na szerokość i długość. Połóż na nich pierwszy plaster mięsa. Cebulę pokroić w półpierścienie, natkę pietruszki posiekać, dodać do cebuli i posolić. Dodaj do nich suszony czosnek, paprykę i pieprz i wszystko wymieszaj. Pieczarki pokroić w plasterki a pomidory w kostkę.
Rozłóż musztardę na kawałku mięsa. Połóż na nim jedną trzecią mieszanki cebuli, pomidorów i pieczarek, jedną trzecią plastrów bekonu i przykryj wszystko drugim plasterkiem mięsa. Powtórzyć z kolejną trzecią składników, dodać kolejny kawałek mięsa, resztę składników i przykryć ostatnim kawałkiem karkówki. Następnie mocno zawiąż sznurki.
Włóż mięso do naczynia do zapiekania. Pokrój ziemniaki na kawałki i ułóż je wokół mięsa. Posolić, popieprzyć i polać odrobiną oleju. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz wszystko przez około 40 minut.
W międzyczasie przygotować sos. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy tylko zrobi się szklista, wlej wino, wrzuć liść laurowy, sól, pieprz i gruboziarnistą musztardę francuską. Całość dusić 10 minut na małym ogniu.