Ciasto migdałowe bez mąki – proces przygotowania
Na Święta Bożego Narodzenia można upiec np. wspaniały deser migdałowy ze śmietaną i czekoladą. Mogą go jeść nawet osoby uczulone na gluten, ponieważ nie ma w nim ani odrobiny mąki.
Ciasto
- migdały – 160 gr
- białka jaj – 4 szt
- sól – 1 szczypta
- cukier – 70 gr
Krem
- śmietana do ubijania – 90 ml
- biała czekolada – 80 gr
- żółtka jaj – 4 szt
- cukier – 15 gr
- skrobia – 10 gr
- mleko – 80 ml
- masło – 50 gr
Dodatkowo
- śmietana do ubijania – 70 ml
- czekolada mleczna – 100 gr
- migdały – 20 gr
Umieść migdały w blenderze i zmiksuj je na możliwie gładką konsystencję. Wbij 4 białka do miski, dodaj sól i ubij na sztywną pianę, a następnie stopniowo ubijaj cukier. Na koniec dodaj migdały i delikatnie wmieszaj je do masy, aby pozostała puszysta.
Blachę o wymiarach 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią powstałą masę, którą wygładź. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz tusze przez około 25 minut. Po ostygnięciu odwrócić ciasto, wyrównać brzegi i rozwałkować.
Śmietankę kremówkę wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmij go z kuchenki i rozpuść w nim białą czekoladę. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Umieść żółtka, cukier, skrobię i mleko w innym rondlu. Gotuj mieszaninę, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
Następnie przykryj folią i pozostaw do ostygnięcia. Ubij masło w misce, a następnie dodaj dwie mieszanki pojedynczo. Połowę powstałego kremu nałożyć na połowę ciasta, przykryć drugą połową ciasta i przykryć resztą kremu.
Śmietanę kremówkę zagotować w rondelku. Gdy zacznie się gotować, dodaj mleczną czekoladę i mieszaj, aż będzie gładka. Wierzch ciasta posypać grubo posiekanymi migdałami. Następnie polej polewą czekoladową i rozsmaruj na wierzchu i bokach. Następnie włóż deser do lodówki na 2 godziny i podawaj.