Szybko syci, gdyż ma w sobie bardzo dużo błonnika oraz białka, a nie tuczy ze względu na niską zawartość tłuszczu. To ratunek w przypadku problemów żołądkowych czy cukrzycy. Zawiera również, tak niezbędne kwasy omega-3 oraz, co w okresie jesienno-zimowym szczególnie ważne, działa profilaktycznie w okresie zwiększonego ryzyka przeziębień.
Jednym słowem- cud natury. Dziś, dziwię się samej sobie, że mi nie smakował. Teraz bardzo lubię go jeść, szczególnie soczystego i chrupiącego- na surowo. W takiej wersji wygrywa dla mnie smakiem, ale nie tylko, bo taka wersja ma więcej walorów zdrowotnych, niż gotowana.
Stąd doskonały przepis na wyborną i zdrową sałatkę z surowym kalafiorem i ogórkiem. Smak i zdrowie razem na talerzu? Da się zrobić. Cieszcie się tym wyjątkowym smakiem.
Zaczynamy od starcia kalafiora na tarce o średnich oczkach, następnie siekamy koperek, a ogórki kroimy w drobną kostkę.
Im wszystkie elementy mniejsze, tym w ostateczności sałatka będzie bardziej miękka.
Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy go z jogurtem i majonezem i dokładnie mieszamy całość.
Do miski przekładamy kalafior, ogórki, nasz sos czosnkowy i posiekany koperek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Przepis można urozmaicić, dodając do niego startą marchewkę czy seler lub drobno posiekaną cebulę. Ta sałatka to świetne pole do eksperymentów, a nadal pozostaje prosta w wykonaniu, pyszna i przede wszystkim zdrowa. Smacznego!