Naturalny lek na ciśnienie, otyłość i problemy z krążeniem

Z leczniczych właściwości sezamu nasi przodkowie korzystali już trzy i pół tysiąca lat temu.

Nasiona tej rośliny są używane do różnych potraw i ciast, uzyskuje się z nich  cenny olej oraz pastę tahini. Znajdują one zastosowanie również poza sferą kulinariów – używa się ich w kosmetologii i medycynie. Opowiemy o ich niezwykłych właściwościach bardziej szczegółowo.

Skład sezamu i jego korzystne działanie na nasz organizm

W ziarnach sezamu znajdziemy szereg cennych witamin i minerałów, błonnik, kwasy organiczne, lecytynę, beta-sitosterol oraz fitynę.

Zjedzenie 100 g nasion dostarcza też organizmowi dorosłego człowieka dziennej dawki wapnia, w pełni zaspokajającej jego potrzeby. Jest to ewenement, podobne ilości tego pierwiastka znajdziemy jedynie w 100 g sera. Wapń, w połączeniu z cynkiem i fosforem, zapobiega osteoporozie oraz chorobom stawów.

Beta-sitosterol wpływa pozytywnie na metabolizm i wspomaga odchudzanie. Witamina PP normalizuje pracę układu trawiennego. Ziarna sezamu działają również jak łagodny środek przeczyszczający, dzięki czemu pomagają w pozbyciu się z organizmu toksyn.

Ich spożywanie może być niezwykle korzystne dla zdrowia kobiet – pomaga ustabilizować pracę ich układu hormonalnego, zmniejsza ryzyko mastopatii i poprawia ukrwienie miednicy. Produkt ten zwiększa również libido, gdyż zawiera fitoestrogeny, będące substytutem żeńskich hormonów płciowych.

Odmładzający tonik na bazie sezamu

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżka sezamu,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru.

Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać. Należy stosować 1 łyżeczkę toniku 1 raz dziennie – można dodać ją do dowolnej potrawy, na przykład deseru.

Sezam – kto nie powinien go jeść?

Jedzenie sezamu nie jest zalecane w przypadku:

  • dzieci poniżej 5 roku życia – ich układ pokarmowy może nie trawić niektórych spośród tłuszczy, zawartych w tych nasionach;
  • osób z wysoką krzepliwością krwi oraz żylakami;
  • kobiet w trzecim trymestrze ciąży (wysokie stężenie wapnia może spowodować przedwczesny poród);
  • alergików.

Są to w zasadzie jedyne przeciwwskazania do używania sezamu. Jeżeli więc nie dotyczą one akurat Ciebie – śmiało umieść ten produkt w swojej diecie. Możesz użyć go jako dodatku do potraw z warzyw, mięsa, sałatek, wypieków (zarówno słonych, jak i słodkich) oraz deserów i koktajli.

Jeżeli kupisz nasiona w stanie surowym, możesz przed użyciem podsmażyć je lekko na patelni. Nie powinno to jednak trwać dłużej niż kilka minut, należy też pamiętać o mieszaniu ziaren w tym czasie.

error: Treść zabezpieczona !!