Przepisów na jego przygotowanie jest z pewnością wiele, ale ja dodam ten, który przekazywany jest w naszej rodzinie od pokoleń. Możesz sprawić, że nadzienie będzie bardziej soczyste lub bardziej suche do smaku, w zależności od tego, jak lubisz.
Jeśli nie chcesz takiego soczystego nadzienia, weź trochę mleka i 1 jajko lub zrób nadzienie na większej blasze i będzie cieńsze.
Bagietki pokroić w kostkę.
Drobno posiekaj zielone zioła. Bułki przełożyć do większej miski i wymieszać z ok. 100 ml mleka. Dodać jajka i dobrze wymieszać – najlepiej wszystko wymieszać ręcznie.
W razie potrzeby dodać więcej mleka. Szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Teraz dodaj posiekane zioła, vegetę, kminek, mielony czarny pieprz i sól do smaku.
Ponownie dokładnie wymieszaj. Średniej wielkości blachę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Rozłóż mieszaninę równomiernie na blasze do pieczenia.
Rozłóż małe kawałki masła na wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut – pilnuj.