Decydując się na własny ogródek z warzywami, głównie dążymy do uniknięcia niezdrowych nawozów i pestycydów, którymi są naszpikowane warzywa z marketów. Ale co gdy nasze rośliny wymagają nawożenia, a nie chcemy korzystać z chemii? Rewelacyjnym rozwiązaniem jest… soda oczyszczona!
Ten bezpieczny i wszechstronny składnik, który znajduje się prawie w każdej kuchni, jest doskonałym nawozem dla roślin. Nawet najbardziej zielony ogrodnik z łatwością go przygotuje.
Zacznij od pierwszego nawożenia maksymalnie dwa tygodnie po zasadzeniu ogórków. To podkręci wzrost roślin, które wypuszczą więcej, silniejszych gałęzi.
W konewce rozpuszczamy 80g sodu w 10L gorącej wody, czekamy aż woda ostygnie i podlewamy nią ogórki. Pamiętaj: nigdy nie podlewaj liści czy gałęzi nawozem! Może to „oparzyć” rośliny i wysuszyć je.
Drugie nawożenie, stosowane dwa tygodnie po pierwszym, zwiększy liczbę pączków kwiatowych, co przekłada się na większe zbiory w przyszłości. Przygotuj i użyj nawoz tak samo, jak za pierwszym razem.
Kiedy zauważysz na roślinach żółte liście, pora na trzecie nawożenie. To pomoże przyspieszyć formowanie i utrzymanie małych ogórków.
W konewce rozpuszczamy 60g sodu w 10L gorącej wody, czekamy aż woda ostygnie, dodajemy kilka kropel jodu i podlewamy rośliny. Ponownie, omijamy liście i gałęzie.