Ten składnik, który często trafia do niedzielnych potraw, to prawdziwe superfood. Dzięki witaminom i innym składnikom odżywczym, spożywanie selera w surowej postaci oferuje wiele zalet zdrowotnych:
Składniki:
Jak przygotować:
Dokładnie myjemy warzywa, a następnie ścieramy je na tarce. Marchew ścieramy drobno, a pora siekamy (lub opuszczamy).
Składniki wrzucamy do miski, dodajemy sól, miód i ocet jabłkowy, a potem mieszamy. Zostawiamy na ok. 10 minut. Po upływie tego czasu, dodajemy jogurt oraz majonez, dokładnie mieszając. Sałatkę przechowujemy w chłodnym miejscu. Aby wyglądała efektowniej, można ją układać warstwami.
Jeśli jesteś fanem mięs, możesz dodać do sałatki szynkę czy kurczaka. Jeżeli wybierzesz boczek, najpierw usmaż go. Mimo iż może to nie być najzdrowsza opcja, na pewno zadowoli podniebienie!