Na sos:
Brokuły i kalafior pokrój na mniejsze różyczki. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w grubsze plastry.
Wlej wodę do rondla i włóż wentylator parowy. Umieść pokrojone warzywa na wentylatorze. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
Dodaj oliwę z oliwek i masło na patelnię i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj posiekaną cebulę, marchewkę i smaż, aż będą gotowe.
Formę porcelanową posmaruj oliwą z oliwek, włóż do niej warzywa. Mieszamy. Dodaj smażoną cebulę i marchewkę na wierzchu.
Przygotuj sos: rozpuść masło na patelni. Dodaj mąkę i mieszaj na średnim ogniu, aż powstanie mieszanka.
Następnie do mieszanki wlej bulion z kurczaka i mieszając zagotuj. Wlej śmietanę, wymieszaj, dodaj sól, zioła, parmezan, suszony czosnek i dokładnie wymieszaj.
Polać sosem warzywa. Posyp mozzarellą. Umieść formę w piekarniku. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C.