Gąbka kuchenna jest nieodłącznym elementem każdej kuchni. Niestety nie każdy zdaje sobie sprawę, że jest ona idealnym środowiskiem do rozwoju drobnoustrojów.
Pracownicy naukowi z amerykańskiego uniwersytetu w Durham (Duke University) zajęli się badaniem podatności gąbek kuchennych na zanieczyszczenie bakteriami. Wyniki ich eksperymentów okazały się przerażające. Naukowcy doszli bowiem do wniosku, że gąbki są lepszym środowiskiem rozwoju dla drobnoustrojów niż laboratorium.
Badania pokazały, że nawet idealna temperatura oraz oświetlenie laboratoryjne nie są w stanie zapewnić bakteriom szybkiego wzrostu. Profesor Lingchong You tłumaczy, że wynika to z wzajemnego oddziaływania pomiędzy różnymi rodzajami bakterii.
Część drobnoustrojów nie jest w stanie przeżyć w takim środowisku, inne jednak idealnie się w nim rozwijają. W laboratorium bakterie hodowane są w specjalnych szklanych, okrągłych naczyniach o płaskim dnie, zwanych szalkami Petriego…