Zaskoczę Cie tym przepisem: Wszyscy uwielbiają te tłuczone ziemniaki z czosnkiem. Od dziś tylko tak robię puree.

Pyszne pieczone ziemniaki z cebulą i czosnkiem – są chrupiące i delikatne w środku.

Składniki:

  • Puree ziemniaczane – 600 g (ugotowane duszone ziemniaki)
  • Jajka – 1 szt
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Cebula – 230 g (1 duża cebula)
  • Mąka – 1 – 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła
  • Bułka tarta – opcjonalnie

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekaj i smaż na oleju na złoty kolor.

Ziemniaki ubij na miazgę, degustujemy. Dodaj zmiażdżony czosnek i smażoną cebulę. Wszystko dobrze wymieszaj i dodaj ubite jajko i mąkę.

Ugniataj na jednolitą masę.

Do mieszanki dodaj mąkę i wymieszaj.

Z mieszanki (mieszanina nie powinna być zbyt gęsta) za pomocą łyżki uformuj kule ziemniaczane na kartkę papieru wyłożoną olejem.

Posyp bułką tartą.

Piecz w 180-200 stopniach przez około 15-20 minut.

Życzymy smacznego! 

error: Treść zabezpieczona !!