Ta wspaniała babka nadaje się na spotkania z gośćmi lub po prostu jako przyjemny dodatek do herbaty gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
W razie potrzeby masło można zastąpić wysokiej jakości margaryną, a kefir dowolnym mlekiem. Jeśli nie masz proszku do pieczenia, możesz wziąć zwykłą sodę. Żurawinę można zastąpić innymi suszonymi lub świeżymi owocami lub całkowicie zrezygnować z tego dodatku.
Przygotuj produkty. Wszystko powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Jajka ubij z cukrem. Kryształy cukru powinny całkowicie się rozpuścić.
Dodaj do mieszanki kefir, roztopione masło i wymieszaj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wanilię, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Nasmaruj formę i wlej ciasto.
Posyp ciasto żurawiną. Za pomocą wykałaczki wciśnij je nieco do wewnątrz. Włóż babkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Następnie obniż temperaturę piekarnika do 160 i piecz przez kolejne 30 minut.