Dzielę się przepisem: Babcia zdradziła jak zrobić najlepszą babkę do herbaty.

Dzięki temu przepisowi przygotujesz pyszne, delikatne i miękkie ciasto z kefirem i żurawiną. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie.

Ta wspaniała babka nadaje się na spotkania z gośćmi lub po prostu jako przyjemny dodatek do herbaty gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

W razie potrzeby masło można zastąpić wysokiej jakości margaryną, a kefir dowolnym mlekiem. Jeśli nie masz proszku do pieczenia, możesz wziąć zwykłą sodę. Żurawinę można zastąpić innymi suszonymi lub świeżymi owocami lub całkowicie zrezygnować z tego dodatku.

Składniki

  • Jajka: 3 szt.
  • Kefir: 1 szklanka
  • Mąka: 2 szklanki
  • Cukier 1 szklanka
  • Masło: 100 g
  • Proszek do pieczenia: 10 g
  • Wanilina: do smaku
  • Żurawina: 1-2 garści

Przygotowanie:

Przygotuj produkty. Wszystko powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Jajka ubij z cukrem. Kryształy cukru powinny całkowicie się rozpuścić.

Dodaj do mieszanki kefir, roztopione masło i wymieszaj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wanilię, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

Nasmaruj formę i wlej ciasto.

Posyp ciasto żurawiną. Za pomocą wykałaczki wciśnij je nieco do wewnątrz. Włóż babkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Następnie obniż temperaturę piekarnika do 160 i piecz przez kolejne 30 minut.

Sprawdź gotowość wykałaczką lub szpikulcem – powinien być suchy. Ciasto zostaw do ostygnięcia bezpośrednio w formie. Dopiero potem je wyjmij. Udekoruj cukrem pudrem na wierzchu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!