Zapomnij o zwykłej panierce i upiecz je w ten sposób: Kotlety wieprzowe studenckie – Są doskonałe.

Przygotuj wyjątkowo smaczne pieczone kotlety z pieczarkami i serem. Świetne jedzenie nawet na świątecznym stole, a przygotowanie jest bardzo proste. Ożyw swoje menu i spróbuj tego przysmaku zamiast kotletów w zwykłej panierce.

Składniki:

  • mięso wieprzowe (schab, karkówka, udo)
  • sól
  • przyprawy do smaku
  • gładka mąka
  • olej roślinny
  • świeże grzyby
  • 1 cebula
  • ketchup + majonez
  • twardy żółty ser

Przygotowanie:

Jeśli mamy całe mięso, najpierw kroimy je na plastry. Plastry wieprzowe nałożyć na folię spożywczą tłuczkiem do mięsa. Posolić i posypać przyprawami do smaku.

Następnie obtaczamy je z obu stron w mąkę. Pieczemy z jednej strony, a z drugiej na gorącym oleju.

Oczyścimy cebulę. Pokroić w paski. Oczyszczone grzyby czyścimy na mniejsze kawałki.

Wszystko razem usmażyć w miękkim oleju roślinnym. Możemy posolić i doprawić do smaku. Ułożyć upieczone plastry mięsa obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Nakładamy na nie sos, który mieszamy z tej samej części ketchupu i majonezu. Na każdym arkuszu mięsa ułóż mieszankę pieczarek i cebuli. Następnie przykryj wszystko warstwą startego sera.

Włóż do nagrzanego piekarnika. Piec w 160 ° C przez 30 minut.

Wszystko gotowe. Podajemy np. z młodymi ziemniakami na maśle z natką pietruszki. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!