Odkryj sekret wyjątkowych kotletów. Rozbij, zamarynuj i zobacz kolosalną różnicę w smaku. Spróbuj naszego przepisu

Kawałki wieprzowe zawsze przygotowywałam w ten sam sposób –  rozbijanie, doprawianie, panierowanie i smażenie.

Jeśli jednak nieco poprawisz tę praktykę, kotlety będą smakować nierealnie. Warto spróbować, wystarczy przygotować mięso dzień wcześniej, włożyć je do marynaty ze śmietany. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć jak zwykle.

Składniki:

  • 8-10 plastrów kotletów wieprzowych
  • Sól
  • Bułka tarta
  • Olej

Marynata:

  • 1 łyżka śmietany
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka vegety
  • 1-2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • Pieprz mielony

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj. Włóż przygotowaną marynatę na 10-12 godzin do lodówki. Następnego dnia wyjmij z lodówki co najmniej 15 minut przed panierowaniem mięsa. Teraz po prostu obtocz je w marynacie. Polecam do dwukrotnego obtoczenia i smażenia na oleju jak zwykle. Życzymy smacznego! 

Więcej przepisów na świetne kotlety!

Soczyste kawałki po francusku

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka bez kości lub filety
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól i czarny pieprz
  • Pęczek świeżej pietruszki

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, wyjmujemy i kroimy na małe kawałki. Dokładnie solimy i doprawiamy. Do mięsa dodaj śmietanę, jajka, zmiażdżony czosnek, drobno posiekaną pietruszkę i mąkę. Dokładnie wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Pojedyncze plastry z ciasta dozujemy łyżką na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy na złoty kolor po obu stronach. Za pomocą serwetki wyciśnij nadmiar oleju z gotowych kotletów.

Zapiekane kotlety z odrobiną masła

Składniki:

  • 1,2 kg fileta z kurczaka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz czarny, bazylia
  • 50-70 g startego parmezanu
  • szczypta chili
  • 1-2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki stopionego masła

Przygotowanie:

Umyj kawałki fileta i pokrój w cienkie plasterki (pokrój 1 dużą pierś z kurczaka na 5-6 cienkich plasterków). Dopraw solą, pieprzem i odstaw. Jajka wymieszaj z mąką. Wymieszaj bułkę tartą z parmezanem, ziołami i przyprawami. Możesz też doprawić solą.

Skrop kawałki kurczaka oliwą z oliwek, zawiń je w ciasto, a następnie w bułkę tartą. Dobrze dociśnij okruchy palcami, aby nie spadły. Przełóż na blachę do pieczenia z nasmarowanym resztkami oleju i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Po 10 minutach pieczenia odwrócić kawałki i skrop roztopionym masłem. Piecz przez kolejne 10-15 minut, aż powierzchnia plastrów się zarumieni.

Kotlety schabowe w paście kefirowej

Składniki:

  • 8 większych kawałków kotletów wieprzowych
  • Sól i pieprz
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Olej do smażenia

Marynata:

  • 140 g kefiru
  • 2 duże jajka
  • Sól i mielony czarny pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

Umyj kawałki, osusz, dopraw solą i pieprzem. Najpierw obtocz w mące, a potem w marynacie (wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wymieszać gładką masę). Ciasto możesz doprawić solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Kruche kotlety z serem, bez smażenia

Składniki:

  • 2 kawałki ud z kurczaka – bez kości i bez skóry
  • Sól, pieprz czarny

Panierka:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • Gładka mąka
  • ¾-1 szklanka bułki tartej
  • 80 g startego sera
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Opcjonalnie – zielone zioła

Przygotowanie:

Myjemy i rozbijamy kurczaka tak samo jak w przypadku klasycznych kotletów. Posyp solą i pieprzem i odstaw na chwilę. Przygotujemy składniki do panierki. Jajka wymieszaj z musztardą, mlekiem (lub śmietaną) i czosnkiem. W osobnym pojemniku wymieszaj bułkę tartą z tartym serem i papryką.

Mąkę również wsypujemy do osobnego pojemnika. Mięso obtaczamy jak zwykle – w mąkę, jajko i na koniec w bułce tartej Panierowane kotlety wyłóż na blasze  wyłożonej papierem, skropić odrobiną oleju lub położyć plastry mięsa na maśle i wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni).

Piecz przez pierwsze 15-20 minut przykryte folią, a następnie mniej więcej przez ten sam czas bez przykrycia. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości mięsa, a także od samego piekarnika. Kotlety muszą mieć na powierzchni złotobrązowy kolor.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!