Krem:
Rozbij jajka do miski, dodaj do nich cukier i ubijaj mikserem, aż utworzy się biała i gładka piana. Do tego następnie dodajemy przesianą gładką mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze mieszamy łopatką.
Otrzymane w ten sposób ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wyjąć talerz z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Pozwól żelatynie spęcznieć zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie rozpuść ją w 400 ml gorącej wody i pozwól jej ostygnąć. Odcedź kompot brzoskwiniowy i pokrój brzoskwinie w drobną kostkę. Śmietanę do ubijania wlać do miski i ubić na gęstą i jędrną pianę.
Na koniec dodaj cukier puder, który dokładnie wymieszaj z bitą śmietaną, aby się rozpuścił. Ciągle mieszając dodajemy rozpuszczoną żelatynę do masy, która w międzyczasie musi ostygnąć. Nie wlewamy go do gorącej śmietany! Dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
Włóż śmietankę na chwilę do lodówki, aby łatwo zamarzła. Tylko kilka minut. Następnie wyciągamy, mieszamy z nią kawałki pokrojonych w plasterki brzoskwiń, dobrze mieszamy i rozprowadzamy na powierzchni upieczonej i wystudzonej masy, którą wcześniej lekko posmarowaliśmy schłodzoną herbatą, aby wchłonąć płyn i zmiękczyć.
Możesz także posmarować sokiem kompotowym. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki do ostygnięcia i zestalenia na co najmniej 3 godziny, ale najlepiej na całą noc.