Wspaniałe jedzenie jak od babci: Soczyste plastry wieprzowiny na pieczarkach zapiekane z ziemniakami.

Przygotuj to fantastyczne soczyste mięso na grzybach według naszego przepisu. Upiecz wszystko z ziemniakami w jednym naczyniu.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • olej roślinny
  • 5 ziemniaków
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • zioła prowansalskie do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 800 g plastrów karkówki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka cała musztardy
  • 150 g twardego żółtego sera

Sałatka:

  • 1/2 główki sałaty
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • koperek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki francuskiej musztardy
  • sól, pieprz czarny mielony, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Cebulę myjemy, kroimy drobno i smażymy na oleju. Pieczarki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebuli na patelni i razem smażymy.

Ziemniaki myjemy, kroimy na grubsze krążki i wkładamy do miski. Dodaj sól, dodaj wszystkie przyprawy, olej i wymieszaj. Teraz dodaj również pieczone pieczarki, sól i przyprawy. Mięso kroimy w plastry, przykrywamy folią spożywczą i stukamy tłuczkiem do mięsa.

Doprawiamy również mięso solą i przyprawami. Dodaj trochę oleju i dobrze natrzyj plastry.

W osobnej misce przygotuj sos ze śmietany, musztardy francuskiej, musztardy, soli, przypraw i ziół.

Blachę smarujemy masłem, układamy rząd plastrów ziemniaczanych, następnie rządek pokrojonego mięsa i ponownie zmieniamy. Teraz ułożymy pieczone pieczarki z cebulą na wierzchu.

Na wierzchu równomiernie rozprowadź przygotowany sos, przykryj nasączonym papierem do pieczenia i folią. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut.

Pod koniec czasu pieczenia wyjąć blachę do pieczenia, posypać startym serem i piec przez kolejne 10 minut w temperaturze 180°C.

W międzyczasie pokrój warzywa na sałatkę i przygotuj sos ze śmietany, musztardy, soli i przypraw.  Łączymy wszystko razem.

Wszystko gotowe. Pieczone mięso z ziemniakami i serem można wreszcie posypać posiekanymi ziołami i podawać z surówką.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!