Przepis na te pyszne bułeczki jest skarbem mojej babci. Są one niezwykle pulchne, miękkie, soczyste i aromatyczne – polce lizać!
Posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę. Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju roślinnego i podsmaż warzywa na złoty kolor na małym ogniu. Posól, dopraw pieprzem, wlej sok pomidorowy i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
Przepis na ciasto jest szybki i prosty: wymieszaj 3 łyżki mąki, sól, cukier i oliwę z oliwek. Wlej 1 szklankę wrzącej wody do tej mieszaniny i szybko wymieszaj. Pozostaw do zaparzenia i ostygnięcia (około 10 minut). Dodaj drugą szklankę wody do mieszanki i dobrze wymieszaj.
Wsyp przesianą mąkę małymi porcjami i zagnieć ciasto. Zwiń ciasto w rulon i podziel na równe części (około 16 sztuk), uformuj je w okrągłe placki i pozostaw na 5-7 minut.
Teraz pora, abyś stworzyła z nich bułeczki, rozprowadź nadzienie na środku, złącz krawędzie i nadaj ciastu piękny, owalny kształt formując tym samym bułeczki. Smaż je na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym z obu stron na złoty kolor.