Jest lepsza od smażonych kotletów: Pierś z kurczaka w delikatnej marynacie musztardowej: Przepis.

Doskonała i naprawdę szybka wskazówka na obiad lub kolację.

Możesz grillować, piec lub wybrać najdrobniejsze przygotowanie na patelni. To prosty i naprawdę szybki przepis.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego lub pasty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • słodka papryka
  • szczypta ostrej papryki

Opcjonalnie:

  • Przyprawy do kebaba
  • Przyprawa do grilla

Do smażenia:

  • Olej

Przystawka:

  • Pieczone ziemniaki
  • Ryż
  • Grillowane warzywa

Przygotowanie:

Kroimy piersi z kurczaka – możemy pokroić w kostkę lub większy makaron – to zależy od Ciebie. Przygotujmy marynatę. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.

Dopraw solą i przyprawami. Oprócz mielonego czarnego pieprzu doskonale sprawdzi się też przyprawa do grilla czy przyprawa do kebaba. Jeśli nie masz puree lub koncentratu pomidorowego, możesz również dodać ketchup. Włóż kurczaka do marynaty.

Dobrze mieszamy. Przykryj folią i wstaw do lodówki. Pozostaw to w marynacie na co najmniej godzinę, najlepiej na noc.

Rozgrzej olej na patelni. Piersi z kurczaka i marynatę przełożyć na patelnię.

Mieszając od czasu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Podawać z dodatkiem do smaku. Idealne są pieczone ziemniaki lub ryż. Mięso możesz posypać sezamem, co nada całości orientalnego charakteru.

Do marynaty można również załadować udka i skrzydełka z kurczaka i tak przygotowane mięso grillować, piec, a nawet smażyć. Zapraszam do wypróbowania na więcej sposobów. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!