Bardzo smaczny obiad, w którym się zakochasz: W restauracji poznałam ten przepis na wieprzowinę.
Przygotuj w domu pyszny obiad w postaci wyśmienitego pieczonego mięsa z serem i pieczonymi warzywami. Często robię ten przepis, bo moi bliscy bardzo go lubią.

Składniki:
- 800 g wieprzowiny
- 1 łyżka soli
- zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka przyprawy do mięs
Do marynaty:
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 200 ml wody
- 1 cebula
- zmielony czarny pieprz
- 30 ml octu (6%)
- papryka
- pomidory
- olej roślinny
- oregano
- 4 kawałki mozzarelli
Przygotowanie:
Pokrój wieprzowinę w grube plastry. W każdym plasterku robimy cięcie do około połowy grubości.

Do małej miski dodaj sól, czarny pieprz, przyprawy do mięsa. Wymieszać łyżką. Doprawić masą plastry mięsa, dodać do nacięcia i dobrze rozsmarować.

Do miski wsypać skrobię, dodać przecier pomidorowy, wodę i wymieszać łyżką. Włóż mięso do większej miski, zalej je mieszanką, przykryj folią. Marynować w lodówce na 3-4 godziny.

Do miski włożyć plastry cebuli, dodać przyprawy i ocet. Wymieszać łyżką i odstawić na 20 minut. Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, zrobić krzyżyk w kształcie krzyża. Włożymy go w folię.

Warzywa oprószyć olejem, posolić i dodać oregano. Mięso wyjmujemy z marynaty, kładziemy na suchym talerzu. Umieść mozzarellę w nacięciu i polej ją olejem.

Połóż cebulę na wierzchu mięsa. Talerz z mięsem i warzywami. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 180°C.
