Najlepiej pracować z arkuszem schłodzonego ciasta francuskiego. Jeśli go nie masz, musisz rozwałkować ciasto na prostokąt.
Na początek zrobimy pionowe nacięcia na cieście za pomocą krajalnicy. Następnie nałóż serek śmietankowy na środek. Na ser położyć szpinak.
Na koniec dodaj szynkę. Odwracamy ciasto na wierzch. Następnie każdy plasterek zwijamy paskami do środka.
Rozwałkowane w ten sposób ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pocieramy jajkiem. Umieść ciasto w nagrzanym piekarniku. Piec przez 20 minut w 180 ° C.
Po upieczeniu ostudzić bułkę i możemy podawać. Rolka pięknie wygląda i świetnie smakuje. Możesz zmienić składniki według własnych upodobań. Życzymy smacznego! 🙂
Do miski wrzuć grubo startą mortadelę. Twardy ser zetrzeć z grubsza na tarce i wrzucić do miski.
Następnie dodaj starte ziemniaki, majonez i wszystko wymieszaj łyżką. Załaduj masę na ciasto francuskie ułożone na papierze do pieczenia i natrzyj brzegi wodą.
Ciasto zwijamy, wyginamy brzegi i kładziemy na blasze z papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem, posypać papryką i piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C.