Ma działanie moczopędne, które jest dobre dla nerek, wspomaga wydzielanie żółci, detoksykację wątroby, obniża poziom cholesterolu we krwi i pomaga przy alergiach.
Wielu z Was na pewno zna przepisy na herbatę z mniszka lekarskiego, syrop lub ulubiony miód. Jednak dziś zdradzę Wam wyjątkową recepturę na wino z mniszka lekarskiego, które obniży wysokie ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na trzustkę i problemy trawienne.
Wino z żółtych kwiatów wspomaga trawienie, pomaga przy problemach z trzustką i kolką żołądkową.
Nawet niektórzy ludzie przypisywali mu magiczne efekty. Jest to pachnący domowy napój, który skrywa moc żółtych kwiatów, a kilka łyków gwarantuje poprawę nastroju i zdrowie. I nie zapominaj, że mniszek lekarski to eliksir piękna i młodości.
Oczyszczone kwiaty mniszka lekarskiego bez szypułek (bez mycia) włóż do garnka i dodaj dokładnie umyte pokrojone cytryny i pomarańcze (nawet ze skórką jeśli masz owoce BIO).
Wlej ekstrakt z mniszka lekarskiego do przygotowanego 5 litrowej butli przez cienkie płótno lub gazę itp. Dodaj cukier i wymieszaj. Posyp rozkruszonymi drożdżami. Zamknij pojemnik korkiem i pozwól mu fermentować przez około 3 miesiące. Po tym czasie dobrze jest przelać czyste wino do innego pojemnika.
Przechowuj je w chłodnym miejscu. Wino pomaga przy problemach trawiennych, żołądkowych, z trzustką, woreczkiem żółciowym i kolkach jelitowych. Najlepiej spożywaj go tuż przed posiłkami po 50-100 mililitrów.