Mniszek lekarski w formie nalewki: Must-have Twojej apteczki, który radzi sobie z truciznami i różnymi problemami zdrowotnymi.

Nalewka z korzeni mniszka lekarskiego jest prawdziwym skarbem w leczeniu chorób wątroby, pełniącej kluczową rolę w detoksykacji organizmu i eliminacji szkodliwych substancji, takich jak bakterie, toksyny, alkohol, chemikalia z kosmetyków, leki i szkodliwe dodatki do żywności.

Warto zatem dbać o wątrobę, a jeden ze sposobów to stosowanie roślin o właściwościach oczyszczających i regenerujących.

Korzyści:

Korzenie mniszka są źródłem białka, błonnika, żywic, witamin (A, B, C, D, E) i minerałów (wapń, potas, fosfor, magnez, bor, krzem, cynk, żelazo). Pobudzają wydzielanie żółci, zwiększają ilość moczu, działają moczopędnie i przeczyszczająco.

Pomaga w leczeniu zaburzeń jelit, zgagi, nieżytu żołądka, nadciśnienia, wysokiego cholesterolu, miażdżycy, zatrzymywania wody, infekcji dróg moczowych, dny moczanowej, reumatyzmu, niedokrwistości, osteoporozy, trądziku, egzemy, chorób skórnych, otyłości, żylaków. Należy jednak uważać na interakcje z niektórymi lekami.

Przepis na nalewkę z mniszka lekarskiego: Składniki:

  • 60 ml octu jabłkowego lub alkoholu
  • 2 łyżki posiekanych korzeni mniszka lekarskiego

Sposób przygotowania:

  1. Posiekane korzenie mniszka lekarskiego umieść w pojemniku o pojemności około 70 ml.
  2. Zalej octem lub alkoholem, dobrze wymieszaj. Płyn powinien przykrywać roślinę o 5-7 cm.
  3. Zamknij pojemnik, umieść go na słońcu i odstaw na 4-6 tygodni, codziennie wstrząsając.
  4. Po tym czasie odcedź płyn i przechowuj w ciemnej butelce.

Stosowanie: 1 łyżeczka 3 razy dziennie.

error: Treść zabezpieczona !!