Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową!
Na ciasto:
Nadzienie:
Do posypania:
Ciasto: Do głębokiej miski włóż miękkie masło, olej, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko i śmietanę/jogurt. Ubijaj, aż masa będzie gładka.
Stopniowo dodawaj (w 2 krokach) przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką kukurydzianą. Ciasto wymieszać łyżką lub trzepaczką. Z ciasta uformować kulkę. Musi być miękkie, jednorodne i nieklejące. Zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 30-60 minut.
Nadzienie: Utarte jabłka z cukrem gotuj na patelni przez kilka minut, aż sok wyparuje. Dodaj posiekane orzechy włoskie i zmielony cynamon. Gotuj jeszcze przez 1 minutę. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i wytnij koła o średnicy 6 cm.
Na środek wyłóż łyżeczkę nadzienia i zagnij brzegi nadzienia. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10-15 minut w temperaturze 170 stopni. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, posyp cukrem pudrem i podawaj.