To ciasto z kwaśnej śmietany jest tak pyszne, że z pewnością nie zrobisz ich tylko na karnawał: Najlepsze chruściki na świecie gwarantowane.

Chruściki są nieodłączną częścią karnawałowego okresu w naszej rodzinie.

Próbowałam kilku przepisów, ale zawsze będę wracać do tego od mojej mamy – fanki kwaśnej śmietany. Są fantastycznie miękkie, puszyste i chyba nie mają konkurencji.

Spróbuj i przekonaj się, jaki odniosą sukces w Twoim domu. 🙂

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g margaryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki rumu
  • sól
  • skórka cytrynowa
  • olej do smażenia

Do posypania:

  • cukier puder

Przygotowanie:

Przygotowanie tego ciasta jest naprawdę bardzo proste, wystarczy przygotować jedną dużą miskę. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Kładziemy na drobno posypanej mąką desce. Dobrze wyginamy ciasto. Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i gładkie.

Rozkładamy i kroimy na prostokąty. W każdym prostokącie wycinamy dziurki na środku. Przekręcamy jeden koniec przez wycięty otwór w łuk.

Przygotuj patelnię. Smaż na odpowiedniej ilości oleju. Wykładaj na papierowy ręcznik. Gotowe – Możesz zając się kosztowaniem. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!