Ta świetna wskazówka na szybki rodzinny obiad jest zdecydowanie warta wypróbowania.
Najpierw przygotuj składniki. Drobno pokrój szalotki i cebulę.
Pokrój również pieczarki i ogórki. Kurczaka kroimy na drobno i doprawiamy solą, pieprzem. Włóż smalec do garnka i pozwól mu się rozpuścić. Dodaj cebulę i smaż na złoty kolor. Dopraw solą, pieprzem i dodaj tymianek.
Dobrze wymieszaj. Dodaj wino i gotuj – na małym ogniu. Teraz dodaj bulion i gotuj przez kolejne 15 minut. Wlej olej na patelnię i usmaż plastry grzybów.
Do sosu w garnku dodaj pieczone pieczarki. Drobno posiekaj ogórki kiszone i usmaż na patelni. Czy wiesz, do czego to służy? To doskonała sztuczka z książki kucharskiej, która pozwala pozbyć się ostrego smaku octu. Dzięki temu prostemu polepszaczowi ogórki w sosie będą smakowały znacznie lepiej.
Dodaj ogórki do sosu w garnku. Na koniec dodaj śmietanę i śmietanę słodką. Dobrze wymieszaj. Na koniec usmaż kawałki drobiowe na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.