Przed pieczeniem:
Mleko wymieszaj z olejem, jajkiem, cukrem i solą – mieszaj trzepaczką. Dodaj mąkę, suszone drożdże i wymieszaj ciasto rękami. W razie potrzeby dodaj mąkę, aby uzyskać jednolite ciasto. Zacznij od 1 szklanki mąki i stopniowo dodawaj więcej mąki w razie potrzeby.
Tak powinno wyglądać wyrobione ciasto. Teraz pozwól mu zakwasić, aby rosło. Wystarczy pół godziny w ciepłym miejscu.
Następnie krótko ugniataj ciasto na blacie.
Ciasto podziel na 15 części – z każdej uformuj kształt kuli, a następnie rozwałkuj i wykonamy 6 nacięć ostrzem.
Posmaruj masłem i zwiń z jednego boku do drugiego.
Zwijaj w kształt ślimaka.
Ślimaki ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia, przykryj ściereczką i pozwól im rosnąć, aż piekarnik się nagrzeje.
Posmaruj żółtkiem i upiecz.
W temperaturze 180 stopni piecz na złoty kolor. Ślimaki są cudownie miękkie i jędrne.