Pieczone mięso od zawsze było znakiem rozpoznawczym naszych rodzinnych świątecznych obiadów. Jestem pewna, że ta tradycja jest przestrzegana w wielu rodzinach.
Niezależnie od tego, czy jest to mięso po francusku, cały kurczak czy, tak jak u nas, gotowana wieprzowina. Popisowy przepis był przekazywany z pokolenia na pokolenie przez naszą prababkę. Nie kupuję tego dania, bo wiem, jak powinna smakować naprawdę soczysta gotowana wieprzowina.
Wszystko wpływa na miękkość, kolor, zapach i ilość soku! Od wyboru odpowiedniego kęsa po marynaty. I tak, jeśli wcześniej go upiekłaś, po prostu obtocz go w przyprawach, czas dowiedzieć się o cudownej marynacie.
Przepyszna gotowana wieprzowina przepis
Jak wybrać mięso na wieprzowinę gotowaną
W rzeczywistości każda porcja wieprzowiny z umiarkowaną ilością tłuszczu jest w porządku. Mięso nie powinno być chude, to znaczy lepiej nie brać polędwicy. Zamiast tego lepiej jest dać pierwszeństwo szynce (wersja tradycyjna) lub karkówce. Tłuszcz stopi się podczas długiego pieczenia i nasyci mięso.
Nie mniej ważny jest rozmiar kawałka. Lepiej nie brać mniej niż kilogram, a najlepiej powinno ważyć od 2 do 3 kg. Wtedy mięso nie ma czasu wyschnąć w środku i pozostaje naprawdę soczyste.
Przepis na marynaty wieprzowe
Mówią, że sól należy dodać pod koniec gotowania, ale tak nie jest w naszym przypadku. Gotowana wieprzowina powinna być równomiernie nasycona pikantną solanką , chłonąć aromat i jak najwięcej wilgoci.
Będziesz potrzebować:
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren pieprzu
- 3 łyżki soli
- 2 l wody
Ilość wody może się różnić w zależności od pojemności i wielkości kawałka, ale ważne jest, aby zachować proporcje. Pamiętaj, że wieprzowina musi być w niej całkowicie zanurzona.
Zagotuj wodę i dodaj liść laurowy, sól i pieprz. Możesz użyć innych przypraw: 1 łyżka kolendry, 5 goździków, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka ziela angielskiego w określonej ilości wody. Wersja klasyczna oznacza minimum przypraw, ale możesz kombinować wedle własnego gustu.
Pozwól marynacie całkowicie ostygnąć, włóż do niej mięso i zamknij. Aby to zrobić, możesz po prostu owinąć miskę folią spożywczą lub ostrożnie użyć pojemnika z pokrywką. Pozostaw mięso do marynowania przez co najmniej 8 godzin. Lepiej i na 10 h. Najwygodniej zrobić to wieczorem.
Jak gotować wieprzowinę
Będziesz potrzebować:
- 50 g masła
- 50 g miodu
- 4 łyżki musztardy
- czarny pieprz do smaku
- sól dla smaku
Niech masło zmięknie do temperatury pokojowej i wymieszaj z chłodnymi składnikami. Połowę pachnącej mieszanki rozsmarować na mięsie i zawinąć w folię. Pieczemy 2 godziny w 180 stopniach.
Następnie otwórz folię, posmaruj wieprzowinę resztą masy i piecz na złoty kolor przez kolejne 10 minut w 200 stopniach. Gotowe! Tylko nie spiesz się z krojeniem mięsa, odstaw je na 15 minut, aby wrzący sok nieco ostygł i rozlał się na miąższu. W przeciwnym razie ryzykujesz utratę miękkości przy pierwszym cięciu.
Gotowana wieprzowina to najlepszy zamiennik kiełbasy. Jest to zarówno wystawne danie mięsne, które można podawać z dodatkiem, jak i pikantną przystawką. A kawałek pozostały po uczcie (jeśli coś zostanie) można włożyć do lodówki i rano delektować się np na kanapce.