Zupa fasolowa z suszonymi grzybami – Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.

Zupa fasolowa z nietypowym dodatkiem w postaci suszonych grzybów.

Zupa jest gęsta, treściwa, dobrze doprawiona. Te rośliny strączkowe są bardzo korzystne dla zdrowia i bardzo dobrze przyjmują się w postaci pysznej zupy.

Składniki

  • 250 g białej fasoli
  • liść laurowy
  • majeranek
  • 1 marchewka
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 1 szklanka suszonych grzybów (namoczonych)
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 250 g kwaśnej śmietany

Proces przygotowania

Fasolę opłukać i namoczyć na noc, następnego dnia zalać wodą, dodać liść laurowy, przyprawy i gotować do miękkości. Solić fasolę pod koniec gotowania. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy mąkę, robimy zasmażkę, na koniec dodajemy paprykę i krótko smażymy, żeby papryka nie zrobiła się gorzka.

Zalewamy bulionem fasolowym, dodajemy pokrojoną marchewkę, grzyby i gotujemy. Następnie dodać fasolę i wodę, w której się gotowała, pieprz i majeranek. Śmietanę wymieszać z odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka z zupą, wymieszać i podgrzać.

error: Treść zabezpieczona !!