Sos Koperkowy – Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil

Klasyczny sos koperkowy z zasmażką, bulionem i śmietaną nigdy nie zawodzi.

Jeśli nie masz świeżego koperku, możesz użyć również sterylizowanego. Nie zapomnij honorować tradycyjnego połączenia z jajkami i ziemniakami.

Składniki

  • 40 g masła
  • 60 g mąki zwykłej
  • koperek świeży lub sterylizowany
  • 200 ml śmietany do ubijania
  • 200 ml mleka
  • cukier
  • ocet lub sok z cytryny
  • sól

Proces przygotowania

Z tłuszczu i mąki przygotować lekki bulion, rozcieńczyć go bulionem lub wodą i dobrze zagotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedź go mlekiem. Koperek posiekać, zaparzyć gorącą wodą (nie parzyć kopru sterylizowanego) i dodać do sosu.

Dodać śmietanę, posolić do smaku, dosłodzić, zakwasić octem lub sokiem z cytryny i doprowadzić do wrzenia. Podawać z kluskami drożdżowymi lub ziemniakami.

error: Treść zabezpieczona !!