Gulasz z dzika z knedlami – Rarytas dla osób, które uwielbiają sobie dobrze pojeść.

Składniki

  • 1 kg mięsa z dzika
  • 1 łyżka smalcu
  • 80 g boczku
  • 3 duże cebule
  • sól
  • majeranek
  • trochę mielonego kminku
  • 2 kulki jałowca
  • 3 kulki pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • mielona papryka
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka puree
  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu

Proces przygotowania

Smalec pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć, uważając, aby się nie przypaliła. Następnie dodajemy (w razie potrzeby trochę smalcu), mieloną paprykę, mieszamy i dodajemy posiekane mięso.

Dodać sól, zmielony kminek, majeranek, przyprawy do gulaszu. Kulki jałowca i papryki rozdrobnić w moździerzu, dodać do mięsa i liścia laurowego. Całość chwilę smażymy, ciągle mieszając, po czym wlewamy wino i czekamy, aż alkohol odparuje. Następnie dodać puree, zalać wodą lub bulionem i dusić do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem według potrzeby

Podawać z kluskami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!