Każda gospodyni wie: ten przepis na gotowane nadziewane knedle to absolutny must-have w kuchni.
4 159
Nadziewane knedle, które wyróżniają się krótkim czasem wyrastania i nietypową procedurą gotowania przed pieczeniem. Dzięki temu zabiegowi uzyskują one niezwykle smakowitą konsystencję i chrupiącą skórkę.
Składniki:
40 gr masła
300 gr zwykłej mąki
200 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drożdży instant
jedna trzecia łyżki soli
gotowane mleko skondensowane lub inne nadzienie według preferencji
2 litry wody
3 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
W misce rozpuść drożdże instant i cukier w ciepłym mleku. Wymieszaj trzepaczką, po czym przesiej do tego 300 gramów mąki. Dodaj sól i wymieszaj.
Wrzuć miękkie masło, wyrób elastyczne, nieklejące ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem.
Podziel wyrośnięte ciasto na dwie części, formując stożki. Każdy podziel na 6 części, uformuj kulki i rozwałkuj je na cienkie placki. Na środek każdego nałóż nadzienie i dokładnie zamknij.
Gotuj 2 litry wody z dodatkiem sody. Wrzuć knedle i gotuj po 30 sekund z każdej strony. Następnie wyjmij je łyżką cedzakową, odsącz i ułóż na blasze do pieczenia, złączeniem do dołu.
Zrób trzy ukośne nacięcia na każdym knedlu i piecz w 180°C przez 20 minut, aż się zarumienią.
Po upieczeniu posmaruj roztopionym masłem, pozwól ostygnąć i podaj.