Krem budyniowy w słynnym deserze czekoladowym: przysmak, który zachwyci całą rodzinę.
1 704
Poszukujesz deseru, który zachwyci każdego członka rodziny, jest prosty w wykonaniu i wygląda jak ze sklepu cukierniczego?
Wypróbuj ten przepis na czekoladowy deser z kremem budyniowym, gwarantujący wspaniały smak i łatwość przygotowania.
Potrzebne składniki:
Na krem:
- Mleko: 250 ml
- Jajka: 2 sztuki
- Cukier granulowany: 50 g
- Skondensowane mleko: 150 g
- Masło: 250 g
- Cukier waniliowy: 3 łyżki
Na ciasto:
- Szczypta soli
- Foremka o średnicy 22 cm
- Soda oczyszczona: 1 łyżka
- Mąka pszenna: 130 g
- Jajka: 4 sztuki (oddziel białka od żółtek)
- Cukier granulowany: 180 g
- Woda: 100 ml
- Kakao: 2-3 łyżki
Do nasączenia:
- Skondensowane mleko: 1 łyżka
- Woda: 150 ml
Na polewę:
- Kwaśna śmietana: 3-4 łyżki
- Kakao: 3 łyżki
- Cukier granulowany: 3 łyżki
- Masło: 50 g
Sposób przygotowania:
- Utrzyj na pianę żółtka z 80 g cukru, dodaj wodę i kontynuuj ubijanie aż do otrzymania gęstej masy. W osobnej misce, ubij białka z dodatkiem soli na sztywną pianę, stopniowo dodając 100 g cukru.
- Połącz masę żółtkową z białkami, dokładnie mieszając. Przesiej mąkę, kakao oraz sodę, delikatnie mieszając szpachelką. Mieszankę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
- Po upieczeniu, wyjmij korpus z formy, usuń papier i przekrój na dwie części.
- Przygotuj krem: W garnku umieść jajka, cukier, cukier waniliowy, skondensowane mleko i mąkę, wszystko dokładnie wymieszaj. Mieszankę zalej mlekiem, gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Gorący krem przelej do miski, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia.
- Miękkie masło ubijaj przez około 4-5 minut, następnie stopniowo dodawaj schłodzony krem, ubijając do uzyskania jednolitej masy.
- Rozpuść łyżkę skondensowanego mleka w wodzie i tym syropem nasącz oba kawałki ciasta. Na jednym z nich rozprowadź krem, przykryj drugim kawałkiem. Całość owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.
- Na koniec, w garnku przygotuj polewę z cukru, kakao, śmietany i masła. Ostudzony deser wyjmij z formy, polej polewą i równomiernie rozsmaruj. Udekoruj według uznania. Deser gotowy do podania.