Wśród wielu narodów świata naleśniki cieszą się uznaniem jako przekąska, która łączy w sobie prostotę, smak i łatwość przygotowania.
Dzisiaj zaprezentujemy Wam wersję naleśników, która wywodzi się z kulinarnych tradycji naszych babć – naleśniki przyrządzane na bazie mleka. Ten przepis jest na tyle prosty, że nawet osoba stawiająca pierwsze kroki w kuchni poradzi sobie z jego realizacją. Naleśniki te, podane z różnorodnymi nadzieniami takimi jak twaróg, dżem czy świeże owoce, z pewnością zadowolą każde podniebienie.
Składniki:
- cukier – 3 łyżki
- woda – 1 szklanka
- olej roślinny – 4 łyżki
- mąka – 2,5 szklanki
- jajka – 3 sztuki
- skrobia – 2 łyżki
- cukier waniliowy – 15 g
- sól – szczypta
Rozpoczynamy od wbicia trzech jajek do głębokiej miski, do których dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy wszystko trzepaczką. W trakcie ubijania wlewamy do naszej mieszanki olej roślinny i dwie szklanki mleka, starając się uzyskać jednolitą konsystencję.
Następnie do dobrze wymieszanej mieszanki dodajemy szklankę wrzącej wody, dwie łyżki skrobi ziemniaczanej i stopniowo wsypujemy mąkę, całość mieszając do uzyskania gładkiego, jednolitego i bezgrudkowego ciasta. W przypadku pojawienia się grudek, zalecane jest użycie elektrycznego ubijaka lub blendera zanurzeniowego, by szybko i skutecznie się ich pozbyć.
Gdy ciasto jest gotowe, rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, masła czy smalcu. Następnie na rozgrzaną patelnię przelewamy chochlę ciasta, rozprowadzając je równomiernie, tak by pokryć całą powierzchnię cienką warstwą. Naleśniki smażymy na złoty kolor z obu stron.
W kwestii podawania, naleśniki można serwować na wiele sposobów. Można ułożyć je w stos, każdy plaster smarując dżemem, Nutellą czy polewając syropem klonowym i masłem, bądź smarować pojedyncze naleśniki ulubionym nadzieniem, formując z nich małe bułeczki. Tak przygotowane naleśniki można dodatkowo posypać skondensowanym mlekiem, polewą czekoladową, dekorować bitą śmietaną i posiekanymi orzechami.