Rozpocznij od ubicia jajek z cukrem na puszystą masę. Do niej dodaj przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz orzechy, wszystko dokładnie mieszając.
Przygotowaną masę wyłóż na blachę (27×37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Procedurę powtórz dla drugiego arkusza ciasta. Gorące ciasto po upieczeniu pozbądź się skórki i pozwól mu ostygnąć.
Przygotuj kawę, zalewając rozpuszczalną kawę wrzątkiem. Owsiankę rozrób w małej ilości wody, dodaj do kawy, gotując do uzyskania gęstej masy. Odstaw do ostudzenia.
Ubij masło z cukrem na lekką masę, stopniowo dodając ostudzoną owsiankę. Na końcu wmieszaj aromat rumowy i podziel krem na dwie części.
Na dno blachy połóż pierwszy arkusz ciasta, smarując go dżemem, a na nim rozprowadź połowę kremu. Przygotuj mocniejszą kawę do namaczania biszkoptów (2 łyżki kawy z 100 ml wrzątku i 1 łyżką cukru), namocz biszkopty i ułóż je na kremie. Na biszkopty wyłóż resztę kremu i przykryj drugą warstwą ciasta. Ciasto obciąż i odstaw do lodówki na noc.