Tradycyjna bułka wielkanocna różniła się w zależności od tego, dla kogo była pieczona.
Dla drużbów przygotowywano je ze zwykłego ciasta drożdżowego, dla gości wzbogacano rodzynkami i migdałami. Obecnie ludzie uzupełniają ciasto podstawowe według własnego gustu.
Składniki:
- 600 g mąki zwykłej
- 300 ml mleka
- 80 g roztopionego masła
- 70 g roztopionego smalcu
- 80 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1 torebka suchych drożdży
- szczypta maczugi
- szczypta soli
- 1 jajko do posmarowania
- migdały do posypania (opcjonalnie)
Proces przygotowania:
Letnie mleko wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, żółtkami, masłem i smalcem. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj składniki sypkie, pośrodku zrób wgłębienie i wlej przygotowaną masę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Robot z hakami do ugniatania lub domowa piekarnia znacznie ułatwią tę pracę.
Ciasto włóż ponownie do miski, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę i lekko ugniataj, aby wycisnąć powietrze. Teraz możemy ponownie uformować ciasto w bułkę i pozwolić jej wyrosnąć, lub możemy po prostu, ale pięknie zagnieść pastę.
Uformowaną pastę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Jeśli przyspieszymy ten etap, pasta stwardnieje w piekarniku, nie będzie trzymać kształtu i pęknie. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmarować kremem, posypać migdałami (lubimy z makiem, bez migdałów), wstawić do piekarnika.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160°C i dokończyć pieczenie przez ok. 25-30 min. Jeżeli zbyt szybko się rumieni, przykryj smarowiną część folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.