Kalafior to warzywo, które można przygotować na wiele sposobów, ale pieczenie wydobywa jego naturalną słodycz i nadaje mu cudownie chrupiącą teksturę. Połączenie go z aromatycznymi przyprawami i delikatnym smakiem parmezanu sprawia, że jest to danie, które z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Kalafior podziel na różyczki i dokładnie umyj. W dużej misce wymieszaj kalafior z oliwą z oliwek, solą, czarnym pieprzem i wędzoną papryką. Upewnij się, że różyczki są równomiernie pokryte przyprawami. Rozłóż kalafior na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp różyczki startym parmezanem.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut, aż kalafior będzie miękki i lekko zrumieniony. Podawaj gorący kalafior jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.