Czosnek, miód i ocet jabłkowy – choć te trzy składniki brzmią na kompletnie niezwiązane ze sobą, mają niesamowite właściwości. Każdy z nich charakteryzuje się działaniem prozdrowotnym, a połączone ze sobą w odpowiednich proporcjach tworzą najpotężniejszy domowy antybiotyk!
Wyniki niektórych badań sugerują, że ta niepozorna mieszanka może mieć działanie silniejsze nawet od penicyliny. Z pewnością ma właściwości prozdrowotne oraz zwiększające odporność. Zalecana jest przy problemach z nadmiernym poziomem „złego” cholesterolu czy przy nadciśnieniu, skutecznie obniżając jego poziom.
Sztandarową funkcję pełni jednak przy wszelkiego rodzaju infekcjach, przeziębieniach i przewlekłych bólach. Niewiele trzeba, aby wykonać ten specyfik. Wystarczą jedynie trzy, łatwo dostępne składniki oraz chwila pracy. Całość jest w pełni naturalna, aromatyczna i daje wiele korzyści zdrowotnych!
Czosnek należy dokładnie oczyścić i zmiażdżyć lub pokroić w drobną kosteczkę. Do tak przygotowanego czosnku dodajemy ocet jabłkowy i miód w wymienionych wyżej proporcjach. Całość należy starannie wymieszać.
Tak przygotowane połączenie gotowe jest do przeniesienia do docelowego pojemnika (najlepiej szklanego) i umieszczenia na co najmniej 5 dni w lodówce, każdego dnia mieszając. Leżakowanie pozwoli wydobyć głębię aromatów i uzyskać wysokiej jakości mieszaninę.