Jeśli chcesz wrócić do tamtych czasów, to mam dla ciebie idealny przepis na taką babkę z dodatkiem dżemu lub marmolady.
Sama możesz wybrać, co będzie twoim nadzieniem. Eksperymentuj z dżemami i marmoladami tak, by twoja babka za każdym razem smakowała wyjątkowo! Dla mnie najlepsze są wypieki z dżemem truskawkowym oraz z malinową marmoladą.
Weź jajka i oddziel białka od żółtek. Białka wstaw do lodówki, by się schłodziły. Żółtka wrzuć do średniej miski, dodaj do nich cukier, a następnie ubij. Do ubitych jajek dolej trochę oleju i śmietany. Dodaj też wanilię do smaku, a następnie powoli wymieszaj.
Do masy wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie wymieszaj, by powstała jednolita masa. Schłodzone jajka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Podziel ciasto na dwie równe części, jedną z nich wyłóż na dnie blachy. Na warstwie ciasta rozsmaruj 150 g twojego ulubionego dżemu, a następnie połóż resztę ciasta.