Już nie kupuje grzybów w sklepie: Najprostszy sposób uprawy boczniaków w domu. Lepsze niż pieczarki.
Boczniaki to jedne z grzybów, które są bogate w wartości odżywcze. To nieocenione źródło potasu, cynku, żelaza, fosforu, białka i węglowodanów.
Dodatkowo usprawniają one pracę układu pokarmowego, zwiększają odporność naszego organizmu, usuwają toksyny oraz metale ciężkie. Według ekspertów wystarczy zjeść jednego boczniaka dziennie przez okres dwóch miesięcy, aby poziom cholesterolu we krwi obniżył się o 33%.
Co ciekawe boczniaków wcale nie musisz kupować w sklepie! Pomożemy Ci krok po kroku przygotować uprawę tych grzybów w Twoim domu. Do tego celu wcale nie musisz być specjalista, wystarczy znajomość kilku ważnych zasad.
Hodowla boczniaków
Będziesz potrzebować grzybni i gleby.
Gleba: najodpowiedniejsza dla boczniaków będzie: słoma jęczmienna, łuski słonecznika, kolby kukurydzy czy łuska gryki.
Zamiast wiórów czy trocin, które nie nadają się pod uprawę grzybów, postaw na zmiażdżone surowce. Będziesz ich potrzebować w ilości około 10kg.
By podłoże zachowało odpowiednią sprężystość, było miękkie i nie pleśniało, przed posadzeniem grzybów zalej glebę wrzątkiem, gotuj przez godzinę, po tym czasie umieść pod prasą i ostudź do temperatury 25 stopni.
Grzybnia: możesz ją zakupić w każdym miejscu, gdzie grzyby uprawianie są na masową skalę. Przy pierwszej uprawie wystarczy Ci 1 kilogram grzybni, co pozwoli na wyhodowanie 5 kg boczniaków.
Zdezynfekuj wszystkie powierzchnie przed ułożeniem grzybni. Wymieszaj ją z podłożem (0,5 cm grzybni na każde 5 cm ziemi).
Mieszankę umieść w plastikowej reklamówce o objętości do 15 kg. Możesz użyć też dwóch mniejszych worków. Wytnij z każdej strony podłużne szpary o szerokości 0,5-1 cm za pomocą sterylnego noża. Zawiąż reklamówkę i postaw ją pionowo, aby tlen mógł mieć ujście z każdej strony.
Najlepiej zawiesić ją na haku pod sufitem. W pomieszczeniu nie powinno być więcej niż 22 stopnie, jednak nie wolno w nim wietrzyć. Grzyby do wzrostu potrzebują poza wilgotnością także odpowiedniego poziomu dwutlenku węgla.
Czas inkubacji boczniaków wynosi 10-15 dni. W tym czasie gleba będzie miała możliwość się rozgrzać i wypełni w całości grzybnię.
Zanim pojawi się grzyby należy spryskiwać worki wodą. Kiedy pojawi się pierwsza fala uprawy, należy przestrzegać ściśle 4 zasad: podlewaj rośliny co najmniej 2 razy dziennie, wietrz pomieszczenie nawet 4 razy dziennie, obniż temperaturę do 10 stopni oraz zapewnij światło przez 8 godzin.
Po 14 dniach powinna pojawić się druga fala uprawy. Łącznie będzie ich 4, ale najwięcej grzybów, bo aż 75% całości plonu, zbierzesz w ciągu dwóch pierwszych fal. Kiedy grzyby przestaną się pojawiać, całość bloku należy wymienić.
Kilka wskazówek dobrej uprawy boczniaków
Nie hoduj boczniaków w mieszkaniu. Grzyby wydzielają bowiem zarodniki, które wywołują alergie, kaszel, a nawet astmę.
Poziom wilgotności przyczynia się także do powstawania pleśni. Najlepszym miejsce będą stare piwnice lub szklarnie.